Jeřabinový likér


Nacházíte se:
Odrůda jeřábu obecného ‘Moravský sladkoplodý‘ (Sorbus aucuparia var.moravica) je chutnou odrůdou klasických sladkoplodých jeřabin, byla vyšlechtěna na Jesenicku.

Recept:

2 kg jeřabin, 1 l čistého lihu, 1 kg cukru (může být i méně, já dávám tak ½ kg), 1 l vody, kůra z 1 citronu (pouze žlutá část, jinak likér zhořkne), 4 hřebíčky, kousek skořice

Na mírném ohni svaříme cukr s vodou na sirup, necháme vychladnout. Do 3l zavařovací láhve nasypeme polovinu omytých a očištěných jeřabin a pomačkáme je. Přidáme kůru z citronu (dobře umytou octovou vodou), hřebíček a skořici. Zalijeme vychladlým cukrovým sirupem a lihem a necháme stát na slunném a teplém místě 8 dní (přikryjeme celofánem). Výluh přecedíme přes čisté plátno, promícháme a ještě jednou profiltrujeme. Do lahví vložíme omyté zbylé plody jeřabin, zalijeme likérem a uzavřeme. Necháme v chladu nejméně 3 týdny, ideálně 3 měsíce uležet.

Zdroj: Tajemství slezské kuchyně: recepty nejen z Jesenicka/Bohumila Tinzová, Eduard Klaner