Slezská bramboračka (Kartoffelsuppe)


Nacházíte se:
„Z polívky roste panděro, panděro dělá vizáž a vizáž vzbuzuje respekt,“ říkávalo se ve Slezsku. Srovnáme-li toto rčení s pořekadlem z oblasti pomezí Moravy a Čech: „Polívka je grunt, maso jenom špunt“. Obě rčení pouze potvrzují, že základ stravy byl stejný v chudých oblastech, ať již šlo o severozápadní Slezsko nebo Moravu či Čechy.

Bramboračku dle slezského receptu vaří restaurace Rekreačního střediska Bozeňov.

Recept:

500 g oloupaných brambor, 1 svazek polévkové zeleniny, 30 g másla, 50 g prorostlého špeku, 1 cibule, sůl, kmín, 1 svazek petrželky. (4 porce)

Brambory nakrájet na plátky, zeleninu očistit a nakrájet nahrubo. Vše podusit na másle, přilít 1 litr vody a vařit na malém plameni zhruba 40 minut. Zatím vyškvařit nakrájený špek, na něm opražit jemně nasekanou cibulku a vše přidat do polévky. Dochutit solí, petrželkou a kmínem. Pro velké jedlíky lze přidat opečený salám a podávat s chlebem.

Zdroj: Tajemství slezské kuchyně: recepty nejen z Jesenicka/Bohumila Tinzová, Eduard Klaner