Slezské království nebeské (Schlesisches Himmelreich)


Nacházíte se:
Dle některých pamětníků patří toto jídlo k absolutní špičce slezské kuchyně. Pochází jednak z okolí Králického Sněžníku, ale oblíbené bylo též ve Vratislavi, Opoli nebo v Legnici.

Ochutnejte tento pokrm i v Jeseníkách, a to v restauraci Hotelu Dlouhé Stráně.

Recept:

375 g směsi sušeného ovoce, 375 g libového uzeného bůčku, 1 kousek skořice, kůra z 1 citrónu jemně nasekaná, 30 g másla, 30 g mouky (hladké), sůl, cukr, eventuálně šťáva z ½ citrónu. (4 porce)

Sušené ovoce přes noc namočit do ¾ l vody. Maso vařit na mírném ohni v 1 l vody asi 30 minut. Pak přidat ovoce i s nálevem, skořici a kůru z citrónu a vařit další půlhodinu. Potom vyjmout a na sítu nechat okapat. Mezitím udělat z másla a mouky zlatavou jíšku, potom zalít ½ l vývaru. Omáčku dochutit solí, cukrem, případně citrónovou šťávou. Uzené nakrájet na plátky a společně s ovocem vložit do omáčky a prohřát. Podává se s houskovými nebo kynutými knedlíky.

Zdroj: Tajemství slezské kuchyně: recepty nejen z Jesenicka/Bohumila Tinzová, Eduard Klaner