Tvarohové knedlíky (Quarkkliaßla)


Nacházíte se:
Sladká tečka kompletního menu nebo i hlavní jídlo.

Tvarohové knedlíčky podávají také ve Vile Elis v Jeseníku.

Recept:

400 g prosáté mouky, 400 g tvarohu netučného, 100 g másla, 100 g cukru, 1 ½ šálku mléka, 45 g čerstvých kvasnic, 2 žloutky, ½ lžičky soli.

náplň: 1 velké jablko nakrájené na malé kostičky, 125 g rozinek, 80 g nasekaných ořechů, 50 g cukru - vše smíchat.

2 lžíce skořicového cukru, 50 g másla

Mouku prosít do mísy, udělat v ní důlek, do něho nalít kvasnice rozmíchané ve vlažném mléce. Kolem přidat cukr, žloutky, vločky másla a propasírovaný tvaroh, přikrýt a nechat v teple, dokud kvasnice nevykynou, pak vše smíchat ve vláčné těsto (musí být suché), znovu přikrýt a nechat ¾ hodiny odpočívat. Vyválet placku cca 1 ½ cm tlustou, z ní vykrajovat kolečka asi 7 cm v průměru. Na polovinu placek dát náplň, okraje potřít vodou nebo bílkem a na ně pevně přitlačit zbývající - volné placky. Nechat pod utěrkou ještě 30 minut odpočívat. Vaříme v širokém kastrolu s osolenou vodou. Přikrýt a vařit na střední teplotě asi 15 minut. Sypou se skořicovým cukrem a polévají rozpuštěným máslem.

Zdroj: Tajemství slezské kuchyně: recepty nejen z Jesenicka/Bohumila Tinzová, Eduard Klaner